Mikor, hogyan és miért kell parazitákat vizsgálni felnőtteknél

paraziták vizsgálata

Az egyik híres idézet: "A valóságban a paraziták sokkal több embert öltek meg, mint a történelem minden háborúja. "Meglepő, hogy a legegyszerűbb, olykor egysejtű lény hogyan képes megzavarni egy nagy organizmus munkáját. Az emberek nem maradtak adósságban. Olyan módszereket dolgoztak ki, amelyek lehetővé teszik a parazita invázió kimutatását a korai szakaszban és a kezelés azonnali megkezdését. A felnőttek parazitáinak vizsgálata mind a szokásos állami kórházban, mind a magánklinikák laboratóriumában elvégezhető.

Kik a paraziták és hogyan lehet őket azonosítani

A paraziták olyan organizmusok nagy csoportja, amelyek csak a gazda erőforrásain képesek megélni. Nem élhetnek önállóan. Az emberi testben a paraziták a bőrön vannak rögzítve (hibák, kullancsok), a gyomor-bél traktusban (kerekférgek, pinwormok). A belekben a parazita életének legkedvezőbb környezete. Vannak olyan élőlények is, amelyek nyirokerekben (filaria), a belső szervek nyálkahártyáján (trematodes) élnek. A férgek és a protozoonok a fogadó testében való felszívódáshoz tapadókorongokat, horgokat, ruhacsipeszeket, kitinlemezeket vagy kemény szőröket használnak.

A modern laboratóriumi diagnosztika módszereivel meghatározható a paraziták jelenléte az emberi testben és telepeik száma. Milyen vizsgálatokat kell elvégeznie egy felnőttnek paraziták ellen:

 1. A széklet szövettani vizsgálata.
 2. Szerológiai tesztek (vérvizsgálatok): enzimhez kapcsolt immunszorbens teszt (ELISA), indirekt hemagglutinációs teszt (RNG), immunfluoreszcencia teszt (RIF vagy Koons módszer), komplement rögzítési teszt.
 3. PCR elemzés.

Gyakran nehéz diagnózist felállítani, mert nem minden parazitózisnak van jellegzetes klinikai megnyilvánulása, és nem minden módszer egyformán érzékeny. Mi a neve annak az elemzésnek, amelyet meg kell készíteni, mondja a kezelőorvos. Gyakran ajánlják a paraziták átfogó elemzését.

Mi a paraziták veszélye

A parazita fertőzések súlyosan lerontják az emberi immunitást. Az immunitás a test szabályozási rendszerének egyik eleme. Immunhiány esetén:

Legyen óvatos

A statisztikák szerint több mint egymilliárd ember fertőzött parazitákkal. Nem is sejtheti, hogy paraziták áldozata lett.

Könnyű meghatározni a paraziták jelenlétét a testben egyetlen tünet - a rossz lehelet - alapján. Kérdezze meg szeretteit, hogy a szaga nem érzi-e reggel a száját (mielőtt fogat mosna). Ha igen, akkor 99% az esély, hogy parazitákkal fertőzött.

A parazitákkal történő fertőzés neurózisokhoz, gyors fáradtsághoz, hirtelen hangulatváltozásokhoz vezet, később pedig súlyosabb betegségek kezdődnek.

Férfiaknála paraziták: prosztatagyulladást, impotenciát, adenomát, hólyaghurutot, homokot, vese- és hólyagköveket okoznak.

Nőknél: a petefészek fájdalma és gyulladása. Fibroma, mióma, fibrocisztás mastopathia, a mellékvesék, a hólyag és a vesék gyulladása alakul ki. Valamint a szív és a rák.

Azonnal figyelmeztetni akarjuk, hogy nem kell szaladnia a gyógyszertárba és drága gyógyszereket vásárolni, amelyek a gyógyszerészek szerint kiirtanak minden parazitát. A legtöbb gyógyszer rendkívül hatástalan, ráadásul hatalmas kárt okoz a szervezetben:

  A
 • növeli a vírusfertőzés kockázatát;
 • csökken az antioxidáns és a rákellenes védelem szintje;
 • megsérül az érrendszeri permeabilitás és megszakadnak a hematopoiesis folyamatai.

A paraziták súlyos allergiás reakciókat okozhatnak.

A helminteknek közvetlen káros hatása is van. Éles kampókkal vagy lemezekkel kapcsolódnak a belső szervekhez, mechanikusan károsítva a nyálkahártyákat. Az érintett szerv normális működése megszakad.

A helminták aktivitása molekuláris szinten károsítja a testet. Az inzulin, a növekedési faktor és a kollagén szintézisének sebessége csökken. Ez a növekedés és a fizikai fejlődés folyamatainak lelassulásához vezet. Emellett csökken a vékonybélben történő felszívódás. Parazita fertőzések esetén az érintett szervek kicsi krónikus vérvesztesége jellemző.

A legújabb tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a bélférgek specifikus toxinokat szabadítanak fel, amelyek gátolják a citokin aktivitást. Ezek olyan információs molekulák, amelyek szabályozzák a sejtek közötti érintkezéseket. Információt nyújtanak a cellának a külső környezetről. Ha van szabad hely, akkor a sejt elkezdhet osztódni. A citokinek blokkolása tumor kialakulásához vezethet. A citokinek az immunrendszer, az idegrendszer és a hormonrendszer összehangolt válaszát adják az idegen szerek hatására is.

A paraziták tesztjének sikeres teljesítésének okai

Ha egyetlen parazita fertőzött, előfordulhat, hogy az ember nem érez semmilyen tünetet. De az idő múlásával a helminták száma növekszik, és a fertőzés kezd megnyilvánulni. Paraziták vizsgálata szükséges, ha olyan tünetek jelennek meg, mint a különböző lokalizációjú hasi fájdalom, amelyek spontán vagy tapintással jelentkezhetnek.

A tünetek jellege a parazita típusától függ. A végbélnyílás viszketését és égését pinwormok okozzák. A kerekférgek súlyos allergiás reakciókat, valamint görcsös hasi fájdalmakat váltanak ki. A Giardia, az echinococcus és a flukes befolyásolja a májat. Gyakran okozzák az epeelzáródást és az epehólyagot (epeváladékot), az epehólyag gyulladását. A világos színű széklet zsírcseppekkel a máj és a hasnyálmirigy patológiájának egyik fő jele. A májra és az epehólyagra vonatkozó parazita hatás tünete a jobb hypochondrium fájdalma.

Ha a felsorolt ​​tünetek közül több is megjelenik, feltétlenül kórházba kell mennie, hogy időben azonosítsa a parazitákat a testben. A gyermekeknek, az állatokkal élő vagy dolgozó embereknek rendszeresen meg kell tenniük a paraziták megelőző tesztjeit. Ha rendszeresen nyers, rángatózó, enyhén sózott húst, szalonnát vagy halat fogyaszt, a fertőzés kockázata nagyon magas. Ebben az esetben is rendszeresen ellenőrizni kell a parazitákat.

Kiterjesztett koprogram

A szövettani koprogram a széklet mikroszkópos vizsgálata peték, lárvák vagy kifejlett paraziták nyomainak kimutatására. A széklet részletes elemzése univerzális módszer a bélférgek (pinworms, ascaris, hookworm, ostorféreg) kimutatására.

Hogyan végezzünk székletvizsgálatot. Meg kell vásárolnia egy speciális steril edényt a gyógyszertárban. Térfogatának harmada ürülékkel van kitöltve. A bélmozgás előtt mindenképpen vizeljen meg, hogy megakadályozza a vizelet bejutását a mintába. A megtöltött edény fedele szorosan meghúzódik.

A

biológiai anyag hűtőszekrényben legfeljebb 8 órán át tárolható, ez idő után már nem alkalmas kutatásra. Egy héttel a vizsgálat előtt le kell állítania a gyógyszerek szedését, kizárni a sült és zsíros ételeket. Az anyag felvételének előestéjén nem szabad rektális kúpokat tenni, hashajtókat inni vagy beöntéseket csinálni.

A koprogram fő hátránya az alacsony hatékonyság (kb. 35%). A helminták nem tojnak minden nap. Ezért a paraziták székletének elemzését háromszor, 3-5 napos időközönként kell átadni. Kiterjesztett eredményeket általában a szállítás után 4-6 nappal lehet elérni.

Paraziták kaparása

paraziták lekaparása

A végbélnyílásról kaparást vagy kenetet csak az enterobiasis (pinworms) diagnosztizálására szánnak. A kenetet kétféle módon veszik fel:

 • egy speciális spatulával vagy pamut törlővel;
 • ragasztószalaggal.

A spatula megvásárolható a gyógyszertárban. Kenetet végzünk a végbélnyílás és a perineum körül. Az eljárás elvégezhető otthon vagy egy poliklinikán. Az anyagot reggel veszik, előtte nem lehet mosakodni vagy zuhanyozni. Ha a kaparást otthon végezték, akkor a spatulát légmentesen lezárt edénybe vagy zacskóba kell helyezni, és ugyanazon a napon a laboratóriumba kell szállítani. Az elemzés eredménye holnap érkezhet meg. A pontos diagnózis érdekében a paraziták jelenlétének elemzését egymás után többször át kell adni.

Vérvizsgálatok

Parazitákért adhat vért. A laboratóriumi kutatások egyetemes tárgya. Összetételének megváltoztatásával meg lehet ítélni a testen belüli patológiákat. Hogyan lehet azonosítani a parazitákat a vér vizsgálatával, milyen vizsgálatokat végeznek? Antitestek és antigének enzimhez kapcsolt immunszorbens vizsgálatát, indirekt hemagglutinációs reakciót és immunfluoreszcenciát hajtunk végre. A vér általános elemzésében parazita fertőzés jelenlétében a testben az eozinofilek szintje megnő.

ELISA

Az enzimhez kapcsolt immunszorbens assay (ELISA) lehetővé teszi az immunglobulinok (antitestek) jelenlétének és koncentrációjának meghatározását a vérben, amelyek idegen anyagok (antigének) inváziójára válaszul keletkeznek. Az ELISA elemzés egy rendkívül érzékeny módszer, amely lehetővé teszi az antigének kis mennyiségben történő kimutatását is. Segítségével pontosan meghatározhatja a paraziták típusát, a telep méretét, valamint a folyamat fejlődési szakaszát.

Az emberi testben paraziták jelenlétére vonatkozó

ELISA-t öt antitestosztály fejti ki. A helmintikus invázió diagnosztizálásához csak három osztályú immunglobulinok jelenléte elegendő:

 1. Immunglobulinok M (IgM). A fertőzés után 4 nappal termelődik, a vérben 6 hétig van jelen. Az IgM jelenléte az idegen ágensek intenzív szaporodását jelzi.
 2. G immunglobulinok (IgG). A fertőzés után 20–28 nappal lépnek be a véráramba, és több hónapig vagy évig lehetnek jelen a plazmában. Az IgG jelenléte fertőzésre utal.
 3. Immunglobulinok A (IgA). Két héttel a kórokozó szervezetek behatolása után keletkeznek, 5-8 hét elteltével eltűnnek. Az IgA jelenléte fertőzésre utal, vagy arra, hogy a test tisztul.

Az ELISA vérmintáját reggel, éhgyomorra veszik.

RNGA

Az indirekt hemagglutinációs teszt a legspecifikusabb és legérzékenyebb az összes szerológiai módszer közül. A vörösvértestek reakcióját különféle antigének hatására vizsgálják. Értékelik az eritrocita ülepedés jellegét és intenzitását. Nagy és élesen intenzív reakció esetén a kémcső alját ragasztott vörösvértestekkel borítják. Az elemzés eredményeit a kezelőorvos megfejtette.

RNIF

Közvetett immunfluoreszcencia teszt antigén-antitest komplexet tár fel. Ehhez a vérminta kenetét egy speciális szérummal kezelik az immunglobulinok ellen, amely fluorokrómot tartalmaz. Ezután a mintát fluoreszcens mikroszkóp alatt vizsgáljuk.

Az eredményeket a sárga-zöld fény intenzitása alapján értékelik. A magas titer a helmintikus invázió jelenlétét jelzi. A kezelőorvos felelős az elemzési eredmények dekódolásáért.

RSK

A megfelelő antigénnel rendelkező antitest immun komplexet képez, amely képes kötődni a komplement rendszerhez. Ez az RSC módszer (komplement fixációs reakció) alapja. Ha az antigén-antitest komplex nem képződik, akkor a komplement szabad marad.

Az

RSK-t a parazita betegségek akut fázisának diagnosztizálására használják.

PCR diagnosztika

A polimeráz láncreakció egy modern és rendkívül pontos kutatási módszer. Fel lehet használni vírusok, baktériumok, protozoonok jelenlétének diagnosztizálására a szervezetben, valamint intracelluláris parazitákról. A vér és más biológiai folyadékok alkalmasak elemzésre.

A polimeráz láncreakció eredménye a parazita dekódolt DNS-je. Pontosan meghatározhatja a kórokozó organizmus típusát. A PCR hátránya, hogy lehetetlen megismerni a paraziták számát és a betegség kialakulásának szakaszát.

paraziták elleni megelőzés

Következtetés

A parazita vizsgálatokat minden embernek el kell végeznie. A rendszeres ellenőrzések segítenek elkerülni azokat a hatalmas egészségügyi problémákat, amelyeket ezek a kis lények okoznak. Milyen elemzési módszert jobb választani, az orvos megmondja.