Mi eszi meg? 8 élősködő emberben él

A paraziták olyan szervezetek, gyakran férgek, amelyek behatolnak egy másik lény testébe, hogy táplálkozjanak, szó szerint belülről felfalják. A velük való fertőzés veszélyes az egészségre, és néha az életre is. Az emberi test legundorítóbb parazitáit az alábbiakban ismertetjük.

Loaloa szemféreg

Szem féreg

Ennek a kerek parazita féregfajnak az élőhelye Közép- és Nyugat-Afrika. A hordozók legyek és szúnyogok. A rovarcsípés révén a lárvák emberi, valamint főemlősök vagy rágcsálók testébe jutnak. A gazda zsírszövetében élnek, 4-7 cm-ig nőnek.

A Loa Loa féreg a bőr alatt mozog, néha a szemgolyóig kúszik - a kötőhártya alatt. Az általa okozott betegséget loiasisnak nevezik. Súlyos esetekben a parazitafertőzés vakságot eredményez.

Emberi röpke

Ez a kellemetlen rovarfaj nem él Oroszország területén, és Közép- vagy Dél-Amerikában sok ember van. A legszokatlanabb a szaporodásuk módja. A rovar elkap egy szúnyogot, és tojásokat rak a gyomrába, majd szabadon engedi. Egy ilyen "csomag" gyakran megtalálja a tulajdonosát.

A szúnyog által felszívott vér melegsége segíti a lárvák megerősödését. Ezután új szúnyogcsípés vagy szőrtüsző révén jutnak be az emberi bőrbe. A parazita táplálkozni kezd, súlyos viszketést és szúró fájdalmat okozva. A kijutás legjobb módja az oxigénellátás korlátozása, például olajjal vagy vazelinnel.

Hal galandféreg - galandféreg

A paraziták nem megfelelően főtt ételek révén jutnak be a belekbe, például olyanok, amelyeket nem főztek.

A galandféreg-tojásokat az emberek halból és tenger gyümölcseiből fogyasztják. Önmagában nem túl veszélyes, de kiszívja a B12-vitamint a gazdaszervezetből, anélkül, hogy a megfelelő mennyiséget az emberre hagyná. Kellemetlen az is, hogy 7 m-re megnő.

Jelenleg a galandféreg-fertőzések viszonylag ritkák. Szakértők úgy vélik, hogy a sushi és a tekercs népszerűségének növekedésével ez a bélparazita egyre gyakoribb problémává válik.

Sertés galandféreg

Sertés galandféreg

A galandféreg 3 m-ig megnő. A sertés galandféreg rosszul főtt sertéshúson keresztül fertőzi meg az embert. A fején lévő éles horgokért (scolex) becenevet kapta: "felfegyverzett": ezek és a tapadókorongok segítségével visszatartják a gazda testében, leggyakrabban a belekben.

Amikor a parazita életciklusa véget ér, kidobja a tojást, amely a gazda ürülékével kerül a környezetbe. A sertés galandféreg veszélyes betegség tenyésztést okoz. Oroszországban mindenhol elterjedt, különösen azokon a területeken, ahol a sertéstenyésztést fejlesztik.

Tetvek és poloskák

Ezek a paraziták nem hatolnak be az emberekbe, de fájdalmas és viszkető harapásokról ismertek. A tetvek a test szőrös területein élnek, főleg a fején. Az általuk okozott betegség a fejtetvek gyakoribb gyermekeknél. Megszabadulni tőlük viszonylag egyszerű: levágni kell a haját, és speciális samponokkal vagy készítményekkel ki kell öblítenie a bőrt. Megelőző intézkedéseket kell tenni a fertőzött vele együtt élő hozzátartozóinak is.

Az ágyi poloskák veszélyesebbek. A paraziták matracokban, kanapékban, ágyneműkben, függönyökben, ruhákban, sőt könyvekben élnek. Megszabadulni tőlük rendkívül nehéz. A tetvek és a poloska azért is veszélyes, mert súlyos betegségeket hordoznak - a himlőtől az influenzáig.

guineai férgek

A paraziták Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában találhatók. A dracunculiasis betegségét okozzák. A férgek kis méretük ellenére súlyos fájdalmat okoznak. A parazita szennyezett ivóvízzel jut be a gazda szervezetébe. A lárvák a gyomorban érlelődnek és a belekben szaporodnak.

A felnőttek a bőr felszínére vándorolnak, ahol akár egy métert is megnőnek. Ezeknek a férgeknek gazdag története van: nyomaikat az egyiptomi múmiákban találták meg. A lehetséges hivatkozások még a Szentírásban is megtalálhatók.

Plasmodium paraziták

Ezek az egysejtű szervezetek a veszélyes maláriát okozzák. Fertőzött szúnyogokon terjed. Évente legfeljebb 500 millió ember válik malária áldozatává. A fertőzés tünetei: láz, fejfájás, hányás. A legsúlyosabb esetekben ezek a paraziták a gazdaszervezet halálához vezetnek, mivel blokkolják a belső szervek véráramlását.

A Trypanosomacruzi nemzetség emberi parazitái

A Trypanosomacruzi nemzetség emberi parazitái

Az amerikai trypanosomiasisot vagy Chagas-kórt Közép- és Dél-Amerika szegény területein talált triatomaxos hibák okozzák. A rovart "csókolózó hibának" vagy "ragaszkodó gyilkosnak" is nevezik.

A betegség harapások, vérátömlesztés, szennyezett táplálék útján terjed át anyától a magzatig. A tünetek fokozatosan növekednek, beleértve a lázat, a nyirokcsomók megduzzadását, a fejfájást és súlyos esetekben a szívelégtelenséget.